Skip to main content

Onze boerderij

Duurzaamheid en Kwaliteit: Het Hart van Onze Boerderij

De boerderij “biosfeer” in Groede (Zeeuws Vlaanderen) van 7 ha. is uitermate geschikt voor de teelt van medicinale planten. Zware kleigrond vermindert de onkruiddruk in de zomer en geeft ook in droge periodes “water op” vanuit een grote bel van bronwater die zich onder het gehele bedrijf bevindt. Voor Nederlandse begrippen zijn er veel zonuren, regelmatige regenbuien en weinig extreem weer. De boerderij ligt in een zeer schoon gebied in de dunst bevolkte streek van nederland “west Zeeuws-Vlaanderen”.

Onze “permacultuur” werkwijze komt tot uitdrukking in de inrichting en biologische bedrijfsvoering van de boerderij in Groede: De velden en het erf rond de woning worden zonder bestrijdingsmiddelen bijgehouden. Gebouwen, inclusief de woning, werden duurzaam gebouwd; hout in plaats van betonbouw, geen tropisch hout, verf op lijnoliebasis, maximale isolatie met minerale wol en agrarische restproducten met, waar mogelijk, hergebruik van bouwmaterialen. Schoonmaak gebeurt met natuurlijke middelen zoals biologische alcohol.

Zonnecollectoren in de vorm van 80 heatpipes dienen voor (bij)verwarming van de schuur en van het laboratorium voor de verwerking van de teelten. De kruidendroger krijgt warme lucht via het daarvoor aangepaste staalplaatdak (van 500m2) van het lab en de opslagdepot. Een apart opslag- en leidingsysteem voor regenwater levert water voor doeleinden waarvoor geen drinkwater nodig is (wasmachine, vaatwasser, toilet etc.).

Afvalwaterzuivering vindt plaats via een infiltratiebed met rietplanten (IBA3, met helophytenfilter). Bewerking van het land gebeurt met de hand en met zo licht mogelijke moderne machines en werktuigen. Om de onkruidbestrijding te vergemakkelijken en om uitputting van de grond te voorkomen, planten we met een grote plantafstand op vaste bedden. Behalve wat kalk en gecertificeerde en eigen compost, is er geen bemesting noodzakelijk en wordt dus ook niet gebruikt.

Wij streven naar het leveren van een maximale bijdrage aan het landschap en de omgeving. De permacultuur bestaat uit vele bomen, struiken, lage gewassen, kruiden en grassen die allemaal benut worden in de productie.
Wij scheppen een omgeving waar harmonie heerst onder micro-organismen, insecten, vogels en kleinwild. Bekend is ons “hazenrestaurant” waar we kruiden buiten onze teeltvelden onderhouden zodat vogels en hazen zich niet hoeven te vergrijpen aan onze oogst.

Biosfeer Groede teelt en verwerkt medicinale en aromatische planten op een gezonde wijze met gezond verstand. Wij specialiseren in innovatieve en biologische kleinschalige landbouw en verwerken onze gehele oogst zelf. We bedrijven een biologische duurzame (perma) cultuur zonder van buiten aangevoerde mest en zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Onze producten worden geteeld voor een zo hoog mogelijk gehalte aan kostbare actieve inhoudsstoffen en een optimale smaak.


©2024 Biosfeer Groede BV - KvK: 72056703